Història

Diables de Ripollet neix el 1985 a partir de la iniciativa d’un grup de persones vinculades a la Comissió de Carnaval que existia aleshores i que organitzava, des del 1982, la Rua i la Festa de Carnaval.

Inicialment, i atès el bagatge de les diferents persones que composaven la colla, s’inclogueren diferents elements propis dels -aleshores incipients- espectacles de carrer i de dinamització de la cultura popular.

Ben aviat, però, Diables de Ripollet es va anar consolidant com a grup de foc i va començar a desenvolupar activitats més específiques: representació de la llegenda del Vell i la Vella al final de la Rua de Carnaval (representació que després d’uns anys d’oblit es recuperà el 1997), construcció del Cabraboc (element que obria la Rua de Carnaval), correfocs, participació en les diferents trobades de diables de Catalunya, etc.

Tota aquesta tradició, que no està exempta d’alts i baixos, ha fet que la colla sigui força coneguda per la població de Ripollet, però també per moltes altres colles i poblacions de Catalunya on ha participat en festes, correfocs, espectacles de foc i trobades.

El 1995, coincidint amb el 10è aniversari de la colla, es porta a terme un dels fets que més ha posat a prova la consolidació i capacitat organitzativa de la colla: l’organització de la XIII Trobada de Diables de Catalunya. El repte era important i es preparà intensivament durant més d’un any; però els resultats encara ho van ser més: una seixantena de colles de tot Catalunya participaren de la Trobada, i més de 1.200 diables ompliren els carrers i les places de Ripollet de foc, música, llum i color en una de les festes més espectaculars que es recorden a Ripollet.

Aquest esforç, lluny d’esgotar la colla, va acabar de consolidar Diables de Ripollet tant en les seves relacions i col.laboracions amb la majoria d’entitats de la població com pel que fa al coneixement i relació amb colles d’altres poblacions.

D’entre altres actuacions de Diables de Ripollet, cal destacar, a més dels correfocs, la preparació i muntatges de diferents espectacles pirotècnics i castells de focs; les sortides a Blaie (França) junt amb La Bat de Tàrrega en les festes-espectacle medievals que s’organitzen bianualment (1993, 1995, 1997); les sortides a les poblacions agermanades amb Ripollet (Avrillé i Caniles, 1998) i la col.laboració en festes d’altres entitats ripolletenques.

El fet més significatiu del 1999 per a la colla va ser el procés de disseny, construcció i presentació del nou element del bestiari popular i fantàstic, el Poll Foll.

Finalment, destacar que Diables de Ripollet sempre s’ha autofinançat les despeses -llevat de les despeses del material pirotècnic que s’usa en els correfocs que corre a càrrec de l’entitat que promociona la festa del correfoc, ja sigui una entitat veïnal o cultural, un ajuntament o bé una altra colla.

Aquest autofinançament s’ha portat a terme mitjançant la venda de samarretes, pins, mocadors, barrets, … , la instal.lació de ‘xiringos’ durant la Festa Major, l’assumpció de la responsabilitat de portar -en més d’una ocasió- el bar de concerts i del ball del confeti de la Festa Major, etc.